Laboratoř klinické biochemie
a hematologie v Zábřehu.

Alaninaminotransferáza

Enzym ALT patří do skupiny aminotransferáz. Tyto enzymy katalyzují reverzibilní transformaci α-ketokyselin na aminokyseliny přenosem aminoskupiny. Specifická aktivita enzymu ALT v játrech je přibližně desetkrát vyšší než v srdečním a kosterním svalstvu. Zvýšená aktivita tohoto enzymu v séru proto slouží zejména jako indikátor parenchymální jaterní nemoci. Enzym ALT je přítomen v cytosolu hepatocytů a zvýšené hladiny v séru indikují zhoršenou integritu plazmatické membrány hepatocytů. Enzym ALT má vyšší diagnostickou citlivost hepatobiliární nemoci než enzym AST. Aktivity více než 50krát překračující horní referenční limit souvisejí hlavně s akutní virovou hepatitidou, akutními poruchami jaterní perfúze a akutní nekrózou jater z důvodu požití jedů, včetně paracetamolu a tetrachlormetanu. Výrazně zvýšené hladiny ALT v séru lze zjistit u mnoha nemocí týkajících se jater, včetně hepatitidy, mononukleózy a cirhózy. Zvýšené hladiny ALT se vyskytují při virové hepatitidě a dalších formách onemocnění jater před rozvinutím zjevných klinických příznaků, jako např. žloutenky. Hladiny více než patnáctkrát vyšší než horní referenční limit vždy znamenají akutní hepatocelulární nekrózu virového, toxického nebo oběhového původu. Zvýšené hladiny enzymu ALT lze také zjistit u cirhózy a extrahepatické cholestázy. Malé nebo mírné zvýšení hladin enzymu ALT je také možné pozorovat po požití alkoholu nebo podání některých léků, včetně penicilínu, salicylátů nebo opiátů.

*PVěk odVěk doNorm. odNorm. doJednotka
F151500,100,60µkat/l
M151500,100,85µkat/l
U01M0,200,73µkat/l
U1M10,200,85µkat/l
U1150,200,60µkat/l

Pracovní doba:
Pondělí - pátek: 7.00 - 15.00

Centrální telefon: 583 416 449
Zelená linka: 800 100 124
Email: laborator@laboratorbila.cz

Hlavní laboratoř: Postřelmovská 2000/7a, Zábřeh

Seznam vyšetření   /   O nás   /   Skupiny vyšetření   /   Pracovníci   /   Kontakty   /   Kalkulace vyšetření   /   Pro lékaře   /   Odběrová místa   /   GDPR   /   Nastavení Cookies

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.